jump to navigation

Right-click on a file or folder crashes explorer.exe 17 Απριλίου 2006

Posted by Νικόλας in Windows.
Tags: ,
trackback

Εδώ και κάποιους μήνες με βασάνιζε ένα καινούριο πρόβλημα στον υπολογιστή μου. Όταν έκανα δεξί κλίκ σε κάποιο αρχείο ή φάκελο, το contect menu καθυστερούσε να εμφανιστεί και όταν τελικά εμφανιζόταν, πρίν προλάβω να επιλέξω κάτι από το menu, ο explorer κρασάριζε, ρωτώντας αν θέλω να αποσταλεί error report στη Microsoft (που δεν ήθελα).

Στην αρχή υποψιάστηκα το Google Desktop, αλλά επειδή με βολεύει φανταστικά (εκτός από την δυνατότητα αναζήτησης – η δύναμη του Google στον υπολογιστή σου -, βρίσκω αρκετά λειτουργικό τον RSS aggregator που περιέχει, καθώς και το TODO plugin). Η εύκολη λύση, θα ήταν να απεγκαταστήσω το Google Desktop. Επειδή όμως έχω αποκτήσει και μία «μυστήρια» άποψη το τελευταίο καιρό, ότι δεν είναι δυνατόν κάθε πρόβλημα στα Windows να επιδιορθώνετε με Format και εγκατάσταση από την αρχή ή με απεγκατάσταση της ύποπτης εφαρμογής, θέλω και προσπαθώ να αποφεύγω αυτές τις εύκολες λύσεις. Το κακό αυτής της απόφασής μου είναι ότι συχνά, λόγω φόρτου εργασίας δεν έχω το χρόνο να αρχοληθώ με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα με αποτέλεσμα, εν προκειμένω το συγκεκριμένο πρόβλημα, να με ταλαιπωρεί αρκετούς μήνες.

(σημ. ζηλεύω το γεγονός ότι στα Unix/Linux/BSD συστήματα, δεν υπάρχει – εκτός ακραίων περιπτώσεων – η περίπτωση, λύση ενός προβλήματος να αποτελεί η επανεγκατάσταση. Οι φανατικοί των Unix/Linux/BSD πατάνε ακριβώς σε αυτή την «αδυναμία» των Windows και θεωρούν – όχι άδικα βεβαίως – ότι τα «δικά τους» συστήματα είναι πιο «συμπαγή» και σταθερά. Εγώ πιστέυω ότι ο μόνος λόγος που αυτά τα συστήματα είναι πιο σταθερά, είναι γιατί οι χρήστες τους είναι ταυτόχρονα και προγραμματιστές του λειτουργικού. Με απλά λόγια, θεωρώ ότι φταίνε οι χρήστες των Windows γιατί δεν ασχολούνται αρκετά με το λειτουργικό τους και περιμένουν όλες τις λύσεις από τη Microsoft, εν αντιθέσει με τους Linuxάδες οι οποίοι εκ προοιμίου γνωρίζουν ότι τη λύση στο πρόβλημά τους, μπορούν να τη βρούν μόνο οι ίδιοι!)

Στο διά ταύτα, λοιπόν, μετά από αρκετό ψάξιμο (δυστυχώς το Knowledge Base της Microsoft δεν βοήθησε καθόλου) έφτασα στο site του Ramesh Srinivasan, και στο άρθρο του «Right-click is slow or weird behavior caused by context menu handlers. Το άρθρο είναι αρκετά κατατοπιστικό και περιγράφει αρκετές περιπτώσεις με προβλήματα που αφορούν στο Context Menu. Σύμφωνα λοπόν με το άρθρο του Ramesh Srinivasan, αιτία των προβλημάτων είναι:

These problems are caused by a bad context menu handler. A context menu handler is a shell extension handler that adds commands to an existing context menu (Example: cut, copy, paste, print, Scan with Norton etc).

Μετάφραση: Αυτά τα προβλήματα προέρχονται από κάποιο κακό context menu handler. Ο Context Menu Handler είναι μία επέκταση του shell (κέλυφος), η οποίο προσθέτει κάποιες πρόσθετες εντολές στο context menu (σ.μ. το μενού που εμφανίζεται όταν κάνουμε δεξί κλίκ σε κάποιο αρχείο ή φάκελο)

Το συμπέρασμά μου λοιπόν ήταν ότι έφταιγε κάποια επέκταση του shell. Αυτές όμως επεκτάσεις, καταχωρούνται σε πολλαπλά σημεία μέσα στη registry, συνεπώς η εύρεσή τους είναι δύσκολη. Ποιά όμως και άντε τώρα να ψάχνεις μέσα στη registry … να κάνεις και καμιά πατατιά και να ψάχνεσε. Ευτυχώς που υπάρχει το ShellExView. To ShellExView είναι ένα εργαλείο (freeware) από τον Nir Sofer (τί όνομα και τούτο!;) το οποίο εμφανίζει όλα τα Context Menu Handlers και δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε και απενεργοποιήσετε αυτά που θέλετε.

Η λύση μου λοιπόν ήταν απλή. Απενεργοποίησα όλα τα Non – Microsoft Context Menu Handlers (το ShellExView δείχνει ποιά είναι αυτά) και ενεργοποιώντας τα, ένα-ένα, βρήκα πιό ήταν το «κακό» που μου δημιουργούσε όλο το πρόβλημα. Στη δική μου περίπτωση το πρόβλημα μου του δημιουργούσε το Steganos Safe και το Destroy Context Menu. To απενεργοποίησα λοιπόν (άλλωστε ποτέ δεν χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο extension) και έτσι και το Steganos Safe κράτησα και το πρόβλημά μου έλυσα (μέχρι να προκύψει κάτι νέο).

Σημ. Ψάχνω να βρώ κάποιο εργαλείο να αντικαταστήσω το Steganos Safe. Όποιος έχει κάτι υπόψην, ας το αναφέρει. Θα του ήμουν ευγνώμων.

Advertisements

Σχόλια»

1. Χάρης - 6 Ιουλίου 2008

Φίλε να είσαι καλά!
Με γλύτωσες από φορμάτ καθώς δεν έβρισκα λύση εδώ και πολύ καιρό.
Αν κάποιος άλλος έχει το ίδιο πρόβλημα και πάει στη σελίδα του ShellExView να κατεβάσει το ζιπαρισμένο αρχείο και όχι το εκτελέσιμο exe. Το λέω γιατί στο exe μου έβγαλε μήνυμα το zone alarm πως έχει spyware, ενώ με το zip όχι.
Τελικά εμένα έφταιγε το catalyst control center της ΑΤΙ!!! Το έβγαλα από το μενού του δεξί κλικ με το ShellExView και όλα καλά. Έτσι κι αλλοιώς υπάρχει και στο μενού στη μπάρα οπότε δεν έχασα τίποτα.

Ευχαριστώ και πάλι!:)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: