jump to navigation

Επιτέλους… – A Disk Read Error Ocured. Press Ctrl+Alt+Del to Restart 21 Δεκεμβρίου 2005

Posted by Νικόλας in Hardware.
Tags: ,
trackback

Επιτέλους!!! Αυτή η εγγραφή γίνεται από τον υπολογιστή μου. Τελικά μετά από αρκετό καιρό (δηλ. 2 εβδομάδες και 2 ημέρες), εχθές το βράδυ, κατάφερα και διόρθωσα το πρόβλημα.
Παραθέτω, τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις μου, καθώς και ότι βρήκα για το συγκεκριμένο πρόβλημα…

Πρόβλημα
Μετά την εκκίνηση του συστήματος (Windows XP) εμφανίζεται το μήνυμα, «A Disk Read Error Occured. Pres Ctrl+Alt+Del to Restart».

Πότε μπορεί να συμβεί

 1. τυχαία κατά την εκκίνηση
 2. μετά από αναβάθμιση του λειτουργικού
 3. μετά από εγκατάσταση εφαρμογής (π.χ. Antivirus).
 4. Συνήθως όμως εμφανίζεται, μετά από «κόλλημα» του υπολογιστή, το οποίο απαιτεί hard reboot.

Ποιές συσκευές μπορεί να ευθύνονται ή επηρεάζονται

 1. Σκληρός δίσκος
 2. καλώδιο IDE
 3. IDE+SATA μαζί στο ίδιο μηχάνημα
 4. τροφοδοτικό/τροφοδοσία συσκευών γενικότερα
 5. (σπάνια) CD/DVD

Πιθανοί λόγοι

 1. Να έχει «χτυπήσει» ο δίσκος. Αυτή η εκδοχή περιλαμβάνει τις περιπτώσεις coruppted ή διαγραμμένος Boot Sector (πιθανότερα από ιό), κατεστραμμένος MBR (ίσως από ιό), corrupted Partition Table (λανθασμένη χρήση εργαλείων partitioning, π.χ. Partition Magic) και τέλος corrupted MFT (πρόβλημα στα Windows και άλλοι λόγοι που δεν μπόρεσα να ξεκαθαρίσω).
 2. Να έχει πρόβλημα το IDE καλώδιο (ακόμα και αν ο δίσκος είναι SATA!!!, δείτε παρακάτω)
 3. Κάποιες motherboard φαίνεται ότι δεν τα πάνε ιδιαιτέρως καλά όταν υπάρχει SATA και IDE στο ίδιο μηχάνημα. Επίσης φαίνεται να υπάρχει μια «παραξενιά» στα Windows, τα οποία «θέλουν» ο boot δίσκος να είναι ο πραγματικά πρώτος δίσκος σύμφωνα και με το BIOS. Αν π.χ. ο SATA αναγνωρίζεται ως IDE5, και έχει οριστεί ως primary boot disk, φαίνεται πως τα Windows προτιμούν τον IDE1. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Windows θα επιχειρήσουν να μπουτάρουν από τον IDE1, αλλά με κάποιον αδιευκρίνιστο τρόπο, επηρεάζονται. Σε κάποιο forum διάβασα ότι τα Windows (για την ακρίβεια το NTFS) μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα αν αλλάξετε το boot δίσκο, αν δηλ. μεταφέρετε (π.χ. με Ghost) το σύστημα από τον IDE1 στον IDE2 (κάνοντας τις αλλαγές που απαιτούνται στο BIOS). Το ξέρω ότι ακούγεται άτοπο (για να μην πω ηλίθιο), αλλά από τη μέχρι σήμερα (άσχημη) εμπειρία μου με το NTFS, όλα τα έχω πιθανά! Υπάρχει ακόμα η περίπτωση, να έχει πρόβλημα το καλώδιο IDE και εξαιτίας αυτού να παρουσιάζει πρόβλημα στους SATA. Είχα το πρόβλημα και σε δίσκο IDE και σε δίσκο SATA (αρχικά παρουσιάστηκε το πρόβλημα στον IDE και μετά στον SATA που έβαλα για να αντικαταστήσω τον IDE).
 4. Αν το τροφοδοτικό είναι «αδύναμο» (χαμηλά Watt και όταν λέω χαμηλά, εννοώ από 400 και κάτω) και έχετε αρκετές συσκευές (στη περίπτωσή μου υπήρχαν 2 IDE, 2 SATA, 2 DVD και 3 ανεμιστηράκια), θα πρέπει να προσέξετε ώστε να ισομοιράσετε το φορτίο στις 2 γραμμές τροφοδοσίας (τα περισσότερα τροφοδοτικά έχουν 2 γραμμές τροφοδοσίας για τις συσκευές, 1 για την m/b και 1 για τον επεξεργαστή). Η ορθότερη όμως λύση είναι ένα μεγαλύτερο, επώνυμο τροφοδοτικό με προστασία υπέρτασης. Στην αγορά υπάρχουν αρκετές προτάσεις, με τα HEROICHI και τα TAGAN να αποτελούν τις πρώτες μου επιλογές.
 5. Σε κάποια forums, συνδυάστηκε το πρόβλημα με κάποιο πρόβλημα στο CD/DVD το οποίο βρισκόταν πάνω στο ίδιο IDE καλώδιο με τον δίσκο που είχε το σύστημα. Ο λόγος; ΑΓΝΩΣΤΟΣ!
 6. Αν και οι περισσότεροι λόγοι είναι τεχνικοί, το πρόβλημα από μόνο του περιγράφεται ως πρόβλημα των Windows (για την ακρίβεια του NTFS), δηλ. ως software πρόβλημα. Αυτό δεν είναι λάθος, σκεπτόμενος ότι εξαιτίας των παραπάνω τεχνικών λόγων, προκύπτει πρόβλημα στα Windows. Άλλωστε το πρόβλημα δεν είναι ότι είτε ο δίσκος δεν φαίνεται στο BIOS, ή δεν είναι προσβάσιμος από εργαλεία τα οποία αγνοούν το σύστημα αρχείων του δίσκου (π.χ. Ghost, HDD Regenerator, Partition Magic).

Πώς το λύνουμε;

 1. Διώχνουμε τον πανικό. Καλύτερα να ασχοληθείτε με το πρόβλημα αφού πάτε πρώτα για ένα καφέ ή ακόμα καλύτερα την επόμενη μέρα! Εμένα, με έπιασε πανικός, όχι μη χάσω τα δεδομένα, αλλά ότι θα πάει πίσω η δουλειά. Ότι και να κάνεις και χρόνο θα χάσεις και η δουλειά θα πάει πίσω και θα εκνευριστείς, οπότε just get used to it!
 2. Ο δίσκος δεν πρέπει να κάνει οποιαδήποτε εγγραφή, τουλάχιστον όχι μέχρι να εξακριβώσουμε αν έχει κάποιο μηχανικό πρόβλημα. Άρα, το προτιμότερο είναι να τον τοποθετήσουμε μόνο του σε ένα μηχάνημα το οποίο καλό είναι να έχει μόνο ένα CD-ROM και ένα floppy drive. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε απλά αποσυνδέστε όλους τους άλλους δίσκους και CD/DVD, αφήνοντας μόνο τον προβληματικό δίσκο, ένα CD και το floppy. Μην ξεχάσετε να ελαφρύνετε και το τροφοδοτικό. Τα ανεμιστηράκια για το κουτί, καθώς και οι δύο κάρτες σε SLI που πιθανόν έχετε δεν σας χρειάζονται. Όσο αφορά δε τις SLI κάρτες καλό είναι να αφαιρέσετε τη μία.
 3. Βάλτε τον δίσκο σε ξεχωριστό καλώδιο IDE (Primary Channel) και ελέγξτε ότι είναι σωστό (80 pins και όχι 40) και λειτουργεί σωστά (π.χ. αγοράστε ένα καινούριο). Το CD σε άλλο καλώδιο (Secondary Channel).
 4. Εκκινήστε το σύστημα. Αν εκκινήσει κανονικά, τότε η λύση σας θα είναι να αλλάξετε IDE καλώδιο, να βάλετε νέο τροφοδοτικό και να βάλετε τον boot δίσκο στο Primary Channel ως master. Όσο αφορά στο τελευταίο, αν ο δίσκος είναι SATA, τότε είτε κάντε remap το SATA στο Primary IDE Channel μέσα από το BIOS (θα χάσετε όμως το Primary IDE της m/b, συνεπώς δεν θα μπορείτε να βάλετε συσκευές), ή κάντε ghost/clone τον SATA σε έναν IDE.
 5. Αν εμφανιστεί το ίδιο μήνυμα, τότε κάντε εκκίνηση από το CD έχοντας μέσα το τελευταίο WinUBCD ή το Knoppix (προτείνω το WinUBCD). Μόλις εκκινήσει το σύστημα δείτε αν ο δίσκος είναι προσπελάσιμος. Από το WinUBCD ανοίξτε τον explorerXP (περιλαμβάνεται στο WinUBCD) και δείτε αν μπορείτε να προσπελάσετε τα αρχεία σας (μη δοκιμάσετε να τα ανοίξετε ή να τα τρέξετε, απλά περιηγηθείτε σε ένα – δυο καταλόγους). Αν αυτό είναι εφικτό, τότε χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο για να κάνετε έλεγχο για μηχανικά προβλήματα του δίσκου. Στα sites των εταιριών υπάρχουν δωρεάν εργαλεία για έλεγχο των δίσκων. Προσοχή όμως με αυτά τα εργαλεία, γιατί παρέχουν και δυνατότητα για low level format. Εκτός αυτών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Drive Tests από το menu Disk Diagnostics του EasyRecovery Professional. Εγώ αυτό χρησιμοποίησα, αλλά το είχα συμπεριλάβει στο WinUBCD (EasyRecovery Plugin). Η rescue disk του Easy Recovery δεν το περιλαμβάνει.
 6. Είτε έχει μηχανικό πρόβλημα ο δίσκος, είτε δεν έχει, το επόμενο βήμα είναι ένα image ή clone του δίσκου σε άλλο δίσκο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το Ghost 8.0 από boot δισκέτα, ή από το Hiren’s BootCD, ή από το WinUBCD (θα πρέπει να το έχετε ενεργοποιήσει και εννοείται να κατέχετε νόμιμα το πρόγραμμα). Προτείνω το Runtime DiskEplorer for NTFS, το οποίο μπορείτε να συμπεριλάβετε στο WinUBCD (DiskExplorer plugin).
 7. Στη συνέχεια κάνουμε επανεκκίνηση σε Windows XP Recovery Console, κάνοντας boot από το CD εγκατάστασης των Windows. Μόλις φτάσει στην οθόνη που μας ενημερώνει να πατήσουμε το Enter για να προχωρήσουμε σε νέα εγκατάσταση, εμείς πατάμε το R. Τώρα τα Windows θα ψάξουν να βρούνε το σύστημα στο δίσκο και θα μας εμφανίσει ότι βρει. Επιλέγουμε αυτό που θέλουμε (π.χ. 1:C\WINDOWS) και μας ζητά το Administrator password. Μόλις κάνουμε Logon τρέχουμε την εντολή chkdsk /p και αν το αποτέλεσμα παρουσιάσει ότι υπάρχουν κάποια λάθη, τότε είτε τρέχουμε chkdsk /p /r ή (προτιμότερο) τρέχουμε το HDD Regenerator. Στη συνέχεια εκτελούμε είτε την εντολή fixboot ή εκτελούμε το Partition Table Doctor (θα πρέπει να κάνουμε boot με δισκέτα στην οποία να περιέχεται το αρχείο ptd.exe) και επιλέγοντας τον δίσκο και κάνοντας δεξί κλικ επιλέγουμε fixboot. Με το PTD μπορείτε να κάνετε και έλεγχο του δίσκου αντί να χρησιμοποιήσετε το chkdsk των Windows. Τέλος εκτελούμε είτε fixmbr ή επιλέγουμε Restore MBR από το PTD. Εφόσον δεν λάβουμε κάποιο μήνυμα αποτυχίας, επιχειρούμε να εκκινήσουμε το σύστημα κανονικά από το δίσκο.
 8. Σε περίπτωση που λάβουμε μήνυμα αποτυχίας από το προηγούμενο βήμα ή ο δίσκος δεν εκκινήσει κανονικά, τότε το μόνο που μας μένει είναι απλά ένα data recovery. Κάνουμε restore ένα working image του δίσκου ή κάνουμε εγκατάσταση εκ νέου (σε περίπτωση ύπαρξης bad sectors, επιλέγουμε ένα καινούριο δίσκο). Στη συνέχεια με το DiskExplorer μπορούμε να ανακτήσουμε τα αρχεία που θέλουμε είτε από τον δίσκο ή από το image που δημιουργήσαμε στην αρχή εφόσον αυτό δημιουργήθηκε με το DiskExplorer. Αυτό επιτυγχάνεται επιλέγοντας Create Virtual Volume από το menu Tools και στη συνέχεια επιλέξουμε GoTo > Root Directory. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε και το GetDataBack ή το EasyRecovery γιατί, θα δείτε ότι πολλές φορές το ίδιο αρχείο διαφέρει αναλόγως του προγράμματος που το ανέκτησε.
 9. Στη περίπτωση που γλυτώσατε το data recovery, τότε, κάντε έναν έλεγχο για ιούς τουλάχιστον με δύο προγράμματα (μπορείτε να το κάνετε και μέσα από το WinUBCD), ένα chkdsk με οποιοδήποτε πρόγραμμα, επιλέγοντας και surface scan και τέλος ένα GHOST!

Πριν ξαναβάλετε το δίσκο στο μηχάνημά σας ή πριν επανασυνδέσετε όλες τις συσκευές που είχατε αφαιρέσει, καλό θα ήταν χρησιμοποιήσετε ένα καινούριο IDE καλώδιο, να είστε σίγουροι ότι το τροφοδοτικό είναι αρκετό και ότι δεν είναι περισσότερες οι συσκευές σε μια γραμμή. Επίσης καλό είναι να προσθέτετε τους δίσκους και τα CD σταδιακά και ένα – ένα, έτσι ώστε αν δεν εκκινήσει το σύστημα να ξέρετε τι φταίει.

Στη δική μου περίπτωση, το πρόβλημα (της δεύτερης εβδομάδας) λύθηκε ως εξής:

 1. αποσύνδεσα όλες τις άλλες συσκευές αφήνοντας μόνο ένα IDE στο Primary IDE ως master, τον SATA στο Primary Sata και ένα DVD στο Secondary IDE ως master.
 2. άλλαξα το IDE καλώδιο
 3. έκανα Boot με WinUBCD και στη συνέχεια, πρώτα έλεγχο αν είναι προσπελάσιμα τα αρχεία και έλεγχο για μηχανικά προβλήματα με το EasyRecovery
 4. έτρεξα το HDD Regenerator στον SATA και στη συνέχεια chkdsk /p/r (έβγαλε bad sectors)
 5. έκανα ένα clone του SATA στον IDE με το Norton Ghost από το WinUBCD (υπάρχει μια επιλογή «rewrite MBR» την οποία καλό θα ήταν να επιλέξετε)
 6. έκανα boot με το PTD και fixboot στον IDE και μπήκα κανονικά!

Της πρώτης εβδομάδας το πρόβλημα είχε συμβεί στον IDE και προφανώς έφταιγε το καλώδιο (αυτό που άλλαξα τη δεύτερη εβδομάδα), το οποίο αν είχα αλλάξει τη πρώτη εβδομάδα ίσως γλύτωνα το Data Recovery και την εμφάνιση του προβλήματος για δεύτερη φορά στον SATA. Άλλα λάθη που έκανα τη πρώτη εβδομάδα, ήταν να εκτελέσω την fixboot και την fixmbr από το Recovery Console, χωρίς να έχω αλλάξει το καλώδιο και χωρίς να έχω αφαιρέσει τις περιττές συσκευές. Αυτό το τελευταίο είναι η αιτία που ο SATA έβγαλε bad sectors (αν και δεν είμαι σίγουρος, γιατί δεν το είχα τσεκάρει αρχικά για bad sectors – και αυτό λάθος). Επίσης, διέγραψα (ή καλύτερα έκανα wipe) κατά λάθος το MBR και το Boot Sector. Ευτυχώς δεν πείραξα το MFT και το Partition Table. Κάτι τελευταίο που ΔΕΝ έκανα, ενώ θα έπρεπε είναι να κάνω clone το δίσκο σε έναν άλλο, πριν επιχειρήσω οτιδήποτε. Αντ’ αυτού, έκανα restore ένα image στον SATA και bootάροντας από τον SATA, προσπάθησα να επιδιορθώσω τον IDE.

Τί έμαθα λοιπόν με άσχημο, χρονοβόρο και επίπονο τρόπο;

 1. Πρώτα από όλα (αν ο δίσκος δεν έχει μηχανικά προβλήματα) … clone drive και image drive
 2. Βάλε τον δίσκο (όχι το clone, αυτό το κρατάς για backup, μαζί με το image) σε άλλο μηχάνημα ή απλά απομόνωσέ τον.
 3. 2-3 εφεδρικά (και ελεγμένα) IDE καλώδια δεν κοστίζουν τίποτα
 4. Οι τσιγγουνιές στο τροφοδοτικό μπορεί να σου κοστίσουν περισσότερο.
 5. Τα spliters τροφοδοσίας δεν είναι πασατέμπο
 6. Το RAID είναι απαραίτητο όταν γίνεται επαγγελματική χρήση του Η/Υ
 7. Κάνε ένα image του σκληρού σου κάθε μέρα αν γίνεται, αλλά απαραιτήτως όποτε κάνεις αλλαγές στο σύστημα.
 8. Κράτα τα αρχεία σου (downloads, documents, mp3s, κλπ) σε ξεχωριστό δίσκο (αυτό το μάθημα το πήρα πρίν ένα χρόνο όταν χτύπησε ο 120GB που είχα)
 9. Πάντα να έχεις ένα εργαλείο όπως το WinUBCD
 10. Το Linux (και το MacOS) έχουν το καλύτερο File System και με διαφορά!
Advertisements

Σχόλια»

1. mpamphs - 2 Ιουνίου 2009

geia sou file ,exw to idio problima kai arxisa me to chkdsk /r kala ekana ? exw to pc 2 xronia me to pou ekana update to service pack apo 2 se 3 ola ok
meta pou piga na kanw restart sto pc epidi mou to zitise to service pack ti mia mou evgaze mia mple o8oni sto boot ton windows h to minima auto me to ctrl-alt-del meta apo thn mple o8onh mou evgale to minima
o enas leei mnimes o allo mitrikh o allos sklhro telika ti mporei na einai se emena me ta dedomena pou sou edosa?

2. Νικόλας Δ. - 2 Ιουνίου 2009

@mpamphs καλά δεν δίνεις και πολλά δεδομένα, αλλά εφόσον το πρόβλημα προέκυψε μετά από την εγκατάσταση του SP3 το πιθανότερο είναι να έχει πρόβλημα με driver. Αν ο δίσκος σου είναι σε RAID ή χρησιμοποιεί κάποιον ειδικό driver είναι πολύ πιθανόν να φταίει αυτός ο driver. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να έχει χτυπήσει ο δίσκος σου. Αν δοκιμάσεις όλα αυτά που έχω γράψει (https://nightblog.wordpress.com/tag/data-recovery/), σίγουρα θα βρείς μία άκρη.
Πάντως το chkdsk /r ήταν ΜΕΓΑ λάθος. Σου συστήνω σε πρώτη φάση, να κάνεις ένα ghost τον σκληρό σου και μετά να δοκιμάσεις οτιδήποτε προτείνω.

3. kwsta.g - 21 Μαΐου 2011

A disk read error occurred Press Ctrl + Alt + Del to restart. mou bgajh auto to pragma kai den katalabeno tipota prota otan kleino to pc kai to janangw mou leei na pateisw to f2 to patao meta mou fgazei katei mple!!!!!!!!
kai meta ti na kanoh peitemou parakalo pollu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

4. mitsaras - 21 Μαΐου 2011

egw ego to eidio problhma me ton KWSTA>G PEITEMOU PARAKALO

5. Νικόλας - 23 Μαΐου 2011

Το πιθανότερο είναι πως χτύπησε κάποιος Driver. Κατά την εκκίνηση των Windows πρίν βγεί η μπάρα ή εκείνα τα χρωματιστά κυκλάκια στα Windows 7, πατήστε το F8 και επιλέξτε να μην κάνει επαννεκίνηση αυτόματα, μετά από κρασάρισμα (το μπλέ). Έτσι θα μπορείτε να δείτε τί έχει χτυπήσει.
Σε γενικές γραμμές, οι οδηγίες που αναφέρω παραπάνω κάνουν για όλες τις περιπτώσεις και είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, ώστε να μην χάσεις δεδομένα.
Ένα γρήγορο recap των όσων αναφέρω στο άρθρο παραπάνω.
Αποσυνδέστε τα πάντα από τον υπολογιστή (αφήστε μόνο τον δίσκο που έχει πρόβλημα και ένα CD ROM. Εννοείται και τη κάρτα γραφικών εκτός και αν έχετε onboard!) Αν η m/b είναι καινούρια (2-3 ετών), τότε ούτε το CD-ROM χρειάζεστε, εφόσον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα USB Flash Disk αντί του CD-ROM.
Κάντε ένα Image του σκληρού (ας είναι και compressed), είτε με Acronis, R-Studio ή το Clonezilla (προφανώς θα χρειαστείτε και δεύτερο σκληρό ο οποίος μπορεί να είναι ένας εξωτερικός).
Εφόσον έχετε εξασφαλίσει πως τα δεδομένα σας δεν θα χαθούν ότι και να γίνει (για αυτό κάνουμε το Image). Θα πρέπει να διερευνήσετε 1. αν το πρόβλημα είναι μηχανικό, 2. αν είναι πρόβλημα του λειτουργικού, 3. αν είναι πρόβλημα του File System, 4. Αν έχει προκλιθεί από ιό.
Για το 1. κατά 99% θα το αντιληφθείτε κατά το Image, γιατί θα σας τρελάνει στα read errors (too bad). Εκτός αυτού οι περισσότεροι δίσκοι υποστηρίζουν το SMART, που σημαίνει πως ο δίσκος έχει καταγράψει τί του φταίει. Ψάξτε για SMART Tools στο Google. Είναι απλά στη χρήση και σας βγάζουν τί φταίει στο δίσκο. Επίσης οι περισσότερες διανομές linux (Ubuntu reccomended) στις πληροφορίες του δίσκου, εμφανίζουν και τα SMART δεδομένα του δίσκου. Δεν επεκτείνομαι περισσότερο, γιατί θα πρέπει να γράψω ακόμα ένα άρθρο. Επίσης το WUBCD περιέχει εργαλεία για τον έλεγχο του σκληρού. Στη τελική και ένα απλό chkdsk θα σας «πει» αν ο δίσκος ετοιμάζετε για αναχώρηση πρός την ανακύκλωση ή όχι.
Για το 3. χρειάζεται αρκετή γνώση και μερικά εξελιγμένα εργαλεία όπως το Partition Table Doctor και το FindPart. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως καταλαβαίνει ότι έχεις πρόβλημα με το FileSystem όταν ο δίσκος αναγνωρίζεται από το BIOS ΚΑΝΟΝΙΚΑ, αλλά στα Windows εμφανίζεται ως unformated.
Για το 4. τρέξε ένα antivirus. To avast τρέχει και σε linux. Ξεκινάς Livecd ubuntu, εγκαθιστάς το avast με το apt-get, κάνεις mount και σκανάρεις το δίσκο σου. Το WUBCD στις οδηγίες του περιέχει συγκεκριμένα βήματα ώστε να ενημερώσεις τα signatures των ενσωματωμένων McAfee και F-Prot (μπορείς δηλάδή να χρησιμοποιήσεις το WUBCD, αλλά ενημέρωσε πρώτα τα signatures).
Για το 2. που είναι και το πιθανότερο (εξαιτίας του μπλε που λες πως σου εμφανίζει), προσπάθησε να μπείς με Safe Mode και απεγκατέστησε τα τελευταία updates που έριξες ή τις τελευταίες εφαρμογές που εγκατέστησες. Αν δεν μπορείς με Safe Mode η γρήγορη λύση είναι να κάνεις format (τα δεδομένα σου τα έχεις στο Image), η αργή και επίπονη λύση είναι να κάνεις repair (στα Windows 7) ή το λεγόμενο repair install στα Windows XP (θα γίνει το μηχάνημα μπουρδέλο και θα πρέπει να εγκαταστήσεις όλα τα προγράμματα που είχες εγκατεστημένα, ενώ είναι πιθανόν και το profile σου, να γίνει ένα μπάχαλο).

Σου συστήνω να διαβάσεις προσεκτικά και τα 3 άρθρα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα (https://nightblog.wordpress.com/tag/data-recovery/), γιατί απλά, είναι η καταγραφή όλων των λάθος χειρισμών που έκανα, μέχρι να φτάσω σε μία λύση που μέχρι στιγμής λειτουργεί είτε με το συγκεκριμένο σφάλμα ή με οποιοδήποτε σφάλμα αφορά σκληρό δίσκο.

Υ.Γ. Εικάζω ότι είστε το ίδιο άτομα, αφού έχετε αποστείλει το σχόλιο από την ίδια IP διεύθυνση. Πουτάνα τεχνολογία, τίποτε δεν αφήνεις κρυφό! 🙂

6. Swtiris - 26 Μαΐου 2011

re filarako exw ena lenovo lapro (Thinkpad r61)kai exw auto to problima.den mpoorw na kanw tpt to mono pou mporw na kanw einai na mpw sta BIOS mipos ginete na kanw kati apo ekei?

Νικόλας - 27 Μαΐου 2011

Θα στο θέσω απλά. Αυτά που περιγράφω απευθύνονται σε τεχνικούς και advanced users (ή users με πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο). Στο συγκεκριμένο πρόβλημα, απλή λύση δεν υπάρχει. Είτε ακολουθείς αυτά που προτείνω, ή το πας σε έναν τεχνικό για επισκευή.

7. Eva - 8 Μαΐου 2012

stin periptwsi p exoume auto to prob sto laptop?

Νικόλας - 8 Μαΐου 2012

Βγάλε το δίσκο από το laptop και βάλτον σε ένα άλλο μηχάνημα. Πάρε τα ghost, κάνε τα data recover σου και κάνε εκ νέου εγκατάσταση του λειτουργικού αφού ελέγξεις το δίσκο για σφάλματα. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι ένα image τον σκληρό σου.

8. Alexis - 16 Σεπτεμβρίου 2012

gia sou file exo k ego to idio provlima sto laptop mou (dell) afto egine otan m epese kato kai eklise meta to aniksa kai m evgaze afto to error A Disk Read Error Ocured. Press Ctrl+Alt+Del to Restart patao Ctrl+Alt+del ala den ginete tpt vgzi pali to idio se parakalo file pes mou an boro na kano kati gia na to ftiakso.

Νικόλας - 17 Σεπτεμβρίου 2012

Φίλε μου δεν υπάρχει απλή λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα τρία Posts που έγραψα και οι 2 εβδομάδες που έκανα για να λύσω το πρόβλημα, το αποδυκνείουν. Κάνε ένα κόπο να διαβάσεις ότι γράφω και στα τρία posts (ξεκίνα από την αρχή – https://nightblog.wordpress.com/tag/data-recovery/) και θα μπορέσεις να λύσεις το πρόβλημα.
Η μόνη διαφορά που έχει η περίπτωσή σου, από τη περίπτωσή μου είναι πως στη δική σου, έχεις να κάνεις με Laptop. Συνεπώς θα πρέπει να βγάλεις το δίσκο από το laptop και να τον συνδέσεις πάνω σε ένα desktop pc για να κάνεις ότι χρειάζετε, ή να χρησιμοποιήσεις τα live cds που αναφέρω και έναν μεγάλο εξωτερικό σκληρό δίσκό κατά προτίμηση eSATA.
Από τότε που έγραψα τα posts μέχρι σήμερα, λίγα έχουν αλλάξει, στα εργαλεία (ναι υπάρχουν νεότερες εκδόσεις – αλλά κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα). Η βασική διαφορά είναι πως το Hiren’s Boot CD έγινε νόμιμο (αφαίρεσε όλα τα πειρατικά λογισμικά – αν και υπάρχει και η έκδοση restored η οποία είναι παράνομη) και πως πλέον μπορείς να χρησιμοποιείς Live USB αντί για Live CD. Επίσης πολλά από τα δωρεάν και OS εργαλεία πλέον είναι πολύ καλά ή και καλύτερα των payware (ειδικά το Clonezilla και το Ghost4Linux).
Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι πως ο δίσκος σου, κατά πάσα πιθανότητα έχει «πεθάνει», άρα το θέμα σου δεν είναι να τον επαναφέρεις σε λειτουργία, αλλά να ανακτήσεις τα δεδομένα σου. Υπάρχει και η μικρή πιθανότητα, απλά να μετακινήθηκε από το πέσιμο από τη θύρα SATA και με ένα μικρό σπρώξιμο στη θέση του να δουλέψει κανονικά. Εικάζω όμως πως το πιθανότερο είναι να έχεις Dell Lattitude ή Dell Studio, συνεπώς δεν έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου, καθώς αυτές οι σειρές δεν κατασκευάζονται για business users (αλλά για home ή soho) που σημαίνει πως η ανοχή τους σε τέτοια περιστατικά δεν είναι η καλύτερη.
Τέλος αν δεν είσαι και πολύ της τεχνολογίας θα σου έλεγα οτιδήποτε είναι να κάνεις να το κάνεις είτε με κάποιον φίλο σου που κατέχει ορισμένα πράματα παραπάνω ή ακόμα καλύτερα να το πας σε κάποιον τεχνικό (έχουμε και κρίση και πρέπει να γυρίζει το χρήμα). Αν σου ζητήσουν λαγούς με πετραχείλια (έχουμε και κρίση και έχουν τρελαθεί όλοι στις τιμές), τότε διερεύνησε σοβαρά τις εξής λύσεις, 1. πάρε ένα καινούριο δίσκο για το laptop και στήσε μόνο σου από την αρχή του λειτουργικό, 2. πάρε καινούριο laptop, 3. στείλτο στο service της DELL (εκεί θα νοιώσεις τί πάει να πει πόνος στη τσέπη).
Η ουσία είναι πως τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα παρακάτω:
1. Image
2. Check Disk Integrity
3. Data Recover (from Image)
4. Check other hardware (m/b, sata interfaces, sata cables, …)
5. Reinstall
6. BACKUP!!!!

Lycka Till!

Alexis - 17 Σεπτεμβρίου 2012

ok file epidi afta den boro na ta kano ola monos m kai den exo k kana filo p na gnorizi tosa pola gia iposogistes tha to pao se texniko. pados prospathisa na to anikso ala ine poli zoriko to dell evgala oles tis vides ala den kouniotane kan. an ine tha ksanadokimaso na to anikso na do mipos kai kounithike o diskos apo to pesimo kai den kani kali epafi. opos k na exei efxaristo gia ton xrono soy file 🙂

9. Βασίλης - 28 Απριλίου 2013

Ιδιαίτερα κατατοπιστικός! Μέ έσωσες από 200€ kit αναβάθμισης που πήγανε να με χρεώσουν, γιατί και καλά κτύπησε μητρική (επειδή είναι παλιό μηχανήμα) ΑΞΙΟΣ!

Νικόλας - 29 Απριλίου 2013

Σε ευχαριστώ πολύ. Χαρά μου, που σε βοήθησε το άρθρο.

10. Γιάννης - 19 Δεκεμβρίου 2013

Γεια σου φίλε! Καθώς καθόμουν στο Netbook μου και προσπαθούσα να «φορέσω» κάτι υπότιτλους σε ένα επεισόδιο μιας σειράς στο Subtitle Workshop, έβαζα το βίντεο, μετά τους υπότιτλους και κολλούσε αφάνταστα. Έκλεινα το πρόγραμμα και ξανά από την αρχή, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή έκλεισε ο υπολογιστής-δεν ξέρω αν ήταν από μπαταρία ή αν ευθύνεται κάτι άλλο- αλλά μόλις συνέδεσα το τροφοδοτικό μου έβγαζε το εξής μήνυμα: A disk read error occurred. Press Ctrl+alt+del to restart. Έκανα ένα γρήγορο test και ήταν όλα ΟΚ. Τι μπορεί να φταίει;;;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: