jump to navigation

Day 0 – A Disk Read Error Occured. Press Ctrl+Alt+Del to Restart 19 Δεκεμβρίου 2005

Posted by Νικόλας in Hardware.
Tags: ,
trackback

Σήμερα είναι μια αποφράδα ημέρα. Για 3 συνεχή εβδομάδα, αντιμετωπίζω το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με το καταραμένο το pc μου. Δεν μπουτάρει στα Windows.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 2 εβδομάδες, όταν μετά από ένα κόλλημα του Η/Υ, δεν μπουτάρισε στα Windows, εμφανίζοντας το μήνυμα «A Disk Read Error Occured. Press Ctrl+Alt+Del to Restart».

Έφαγα σχεδόν ολόκληρη τη πρώτη εβδομάδα, ψάχνοντας στο Internet να βρω κάποια λύση και βρήκα μερικά υπέροχα εργαλεία, όπως το FindPart και FindNTFS (free) του Svend Olaf Mikkelsen και το Runtime GetDataBack for Ntfs και το Runtime DiskExplorer for NTFS (Demo/Commercial). Με τα FindPart και FindNTFS μπορείς να ανακτήσεις το χαμένο partition table του σκληρού δίσκου ή και τα αρχεία. Βεβαίως το FindNTFS είναι για NTFS σύστημα αρχείων, αλλά υπάρχει και το αντίστοιχο για FAT και για Ext2/Ext3. Τα GetDataBack και DiskExplorer είναι για πιο «βαριά» χρήση. Μάλιστα το DiskExplorer έχει ήδη μπει στη λίστα με τα Must Have Tools, καθώς επίσης και έχει ήδη προστεθεί στη νέα έκδοση του WinUBCD (free) μου.
Η Microsoft προτείνει σε παρόμοιες καταστάσεις, να τρέχουμε ένα chkdsk /f και στη συνέχεια τα fixboot και fixmbr από το Recovery Console των Windows XP. Στη δική μου, όμως περίπτωση η πρόταση της Microsoft έφερε περισσότερα προβλήματα. Έτσι αναγκάστηκα να επιχειρήσω ανάκτηση δεδομένων (Data Recovery) με το EasyRecovery Professional της OnTrack.
Το πρόβλημα όμως ήταν ότι το EasyRecovery έπερνε πολύ χρόνο να ολοκληρώσει και εκτός αυτού κάθε πρωί που επέστρεφα στο γραφείο, ανακάλυπτα ότι ο υπολογιστής είχε κάνει επανεκκίνηση, αναγκάζοντας με να βάλω το EasyRecovery, ξανά από την αρχή.
Κάπου στο τέλος της εβδομάδας, κατάλαβα, ότι δεν έφταιγε η ΔΕΗ για τις επανεκκινήσεις, αλλά το γεγονός ότι είχα φορτώσει 4 δίσκους και 3 ανεμιστηράκια, πάνω στην ίδια γραμμή τροφοδοσίας (αυτά τα splitters, τελικά θέλουν προσοχή!)
Την επόμενη εβδομάδα, αφού έκανα restore ένα 3 μηνών παλιό image του δίσκου μου, ξεκίνησα το χρονοβόρο data recovery. Πρώτα με το EasyRecovery Professional, το οποίο έκανε περίπου 2 μέρες να μου κάνει restore τα αρχεία που με ενδιέφεραν, αλλά όχι το outlook.pst (δηλ. τα emails, tasks, contacts και calendar). Προφανώς το μέγεθος του αρχείου (~400ΜΒ) και το γεγονός ότι (όπως διαπίστωσα αργότερα με το GetDataBack) το αρχείο ήταν σε πολλά fragments (τμήματα) στο σκληρό, δυσκόλεψαν το EasyRecovery. Όχι όμως και το DiskExplorer.
Το DiskExplorer είναι για την ακρίβεια, ένας Disk Editor, αλλά με τέτοιες δυνατότητες, που σου επιτρέπει να ακολουθήσεις τη δική σου τεχνική για να ανακτήσεις χαμένα δεδομένα. Εγώ βρήκα αρκετά χρήσιμη τη λειτουργία Virtual Disk, κατά την οποία, αφού διαβάσει τα δεδομένα του δίσκου (σημ. σε non-destructive read only mode) δημιουργεί μια απεικόνιση του δίσκου στη μνήμη του υπολογιστή, επιτρέποντας τη πλοήγηση στους καταλόγους του δίσκου και στη συνέχεια την ανάκτηση των αρχείων. Η επιτυχία του έφτασε για μένα στο 100%, καθώς «κατάφερε» να μου ανακτήσει ΟΛΑ τα δεδομένα και σε χρόνο πολύ μικρότερο από ότι το EasyRecovery, αλλά και το GetDataBack.
Η Runtime έχει βγάλει και plugin για το WinUBCD ή οποιοδήποτε PE έχει δημιουργηθεί με το BartPE.
Και πάνω που χάρηκα ότι όλα είναι όπως παλιά χθες το βράδυ, κάνοντας shutdown τα Windows, το pc «κρέμασε» και μετά το reset (από το κουμπί), εμφανίστηκε ξανά το ίδιο μήνυμα.
Τουλάχιστον όπως διαπίστωσα σήμερα το πρωί, κάνοντας εκκίνηση από το WinUBCD, ο δίσκος φαίνεται καλά (αν εξαιρέσεις 5 bad sectors που βρήκε το HDD Regenerator). Μπόρεσα να δω τα αρχεία κανονικά και φαίνεται ότι Partition Table και MFT δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
Αυτή τη στιγμή τρέχει ένα chkdsk /p από Windows XP Recovery Console και εκτιμώ ότι το επόμενο βήμα θα είναι είτε ένα fixboot από το Partition Table Doctor ή ένα fixboot από το Recovery Console.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: